Langzamerhand maken de zorgverzekeraars in Nederland hun premies voor 2017 openbaar. Op uiterlijk 18 november moeten alle nieuwe bedragen bekend zijn. Verzekeraar DSW deed dat, traditioneel, als eerste. DSW voerde een forse stijging door in de premies. De verwachting is dat de tarieven van de zorgverzekeraar opnieuw trendsettend zijn. Afgaande op de stijging zal dit jaar een recordaantal verzekerden een overstap overwegen. Overstappen kan tot het eind van dit jaar, maar waar moet je op letten?

Het hebben van een basiszorgverzekering is verplicht in Nederland. De zorg die daarin vergoed wordt, wordt bepaald door de overheid. De basiszorgverzekering is dus overal gelijk, maar toch is de keus in zorgverzekeringen groot. Er zijn heel veel verzekeringsmaatschappijen die een zorgverzekering aanbieden en voor de basiszorgverzekering is dan ook nog een keuze te maken tussen een restitutiepolis, een naturapolis en een budgetzorgverzekering. De afweging tussen deze verschillende soorten polissen is de eerste stap in de keuze voor een zorgverzekering.

Centraal uitgangspunt in de verschillende polis vormen is de keuzevrijheid die een verzekerde al dan niet heeft in de mogelijke zorgverleners. Bij de restitutiepolis is die keuze het grootst, maar dat maakt ook dat de premie er doorgaans hoger voor is. Bij een naturapolis is de premie lager omdat de zorgverzekeraar met specifieke zorgverleners afspraken heeft gemaakt. Uit die zorgverleners kan dan door de verzekerde gekozen worden. Bij een budgetzorgverzekering is de keuze nog beperkter en de premie navenant lager. Naast het type basiszorgverzekering kan ook nog gekozen worden voor een aanvullende zorgverzekering. Daarin kan zorg verzekerd worden die buiten de basis valt, zoals bijvoorbeeld de tandarts of de fysiotherapie. Ook in de aanvullende verzekeringen zijn weer verschillende varianten te vinden waaruit gekozen kan worden.